Utjecaj boja na percepciju prostora

Jelena Galekovic

07.01.2019.

Boje utječu na naše raspoloženje, bude različite emocije te utječu na percepciju prostora.

Percepcija prostora

Percepcija svakog prostora mijenja se s obzirom na boje – čineći ga višim ili nižim, širim ili užim, svjetlijim ili tamnijim,  toplijim ili hladnijim.

Korištenjem odgovarajućih boja u interijeru možemo naglasiti prednosti kao i ublažiti nedostatke pojedinog prostora. Hladna, topla ili neutralna, svaka će boja uvelike odrediti dizajn interijera i utjecati na percepciju samog prostora.

 

Efekt boja

Hladne boje su plava, zelena i ljubičasta te se koriste pretežito kod manjih prostora kako bi vizualno povećale prostor. Idealna kombinacija za postizanje većeg prostora je što svjetlija, hladna boja u sjajnoj izvedbi. Svjetlije i sjajnije boje reflektiraju svjetlost i stoga daju dojam prostranosti.

Ukoliko je vaša prostorija preniska i željeli biste je vizualno povisiti, strop obojite u bijelu ili neku svjetliju hladniju boju od one na zidovima. Prostoriju vizualno višom možete postići obojite li zidove vertikalnim prugama ili postavljanjem prugaste tapete. A kako biste dugačku i usku prostoriju učinili više četvrtastom, kraće zidove obojite toplim tamnijim tonovima u mat izvedbi, a dulje zidove u jednu od svijetlih hladnih boja u sjajnoj izvedbi.

 

Tople boje se sastoje od narančaste, crvene i žute. Kao što samo ime kaže „tople boje“ asociraju na toplinu poput sunčeve svjetlosti. Vizualno tamnije tople boje izgledaju kao da se približavaju, radi čega ih pretežito koristimo za vizualno smanjenje prostora. Tamne mat boje apsorbiraju svjetlost i čine zidove manje reflektirajućima, tamnijima i zatvorenijima.

Tople boje su idealne za prostore kojima nedostaje prirodna svjetlost i koje su sjeverno orijentirane.

Previsok strop koji želite vizualno spustiti obojite tamnijom bojom od one na zidovima i koristite horizontalne pruge na zidovima.

 

Pod paletu neutralnih boja spadaju bijela, crna i siva. Želite li u svome domu postići „mekoću“, smirenost, nenametljivost, udobnost i harmoniju, onda je izbor neutralnih paleta boja idealan za vas.

Čitajte naš blog

Što čini kuhinju dobrom kuhinjom?

Što čini kuhinju dobrom kuhinjom?

Jelena Galekovic

Kako boje u interijeru utječu na naše raspoloženje ?

Kako boje u interijeru utječu na naše raspoloženje ?

Jelena Galekovic

Više