Kako boje u interijeru utječu na naše raspoloženje ?

Jelena Galekovic

30.12.2018.

Utjecaj boja na naše raspoloženje ovisi o samoj boji, intenzitetu, trajanju izloženosti toj boji te subjektivnim faktorima. Ljepše se osjećamo okruženi bojama koje volimo, koje nadopunjuju naš prostor i oplemenjuju ga. Pažljivo odabrane boje osnova su dobrog stila i ugođaja u prostoru. Kako biste u svome domu postigli sklad i ugodnu atmosferu, poigrajte se bojama koje najbolje odgovaraju vašoj osobnosti.

Značenje pojedinih boja


Plava je jedna od najpopularnijih boja, i s njom ne možemo pogriješiti, osobito biramo li svjetlije tonove. Plava se smatra umirujućom, te je idealna za prostorije u kojima često boravite i odmarate. S druge strane, plava boja stimulira produktivnost, što je čini poželjnom i u radnim sobama ili uredima.

 

Zelena boja ima smirujući i opuštajući efekt, potiče pamćenje i poboljšava čitanje. Čest je izbor kod uređenja zdravstvenih ustanova i ordinacija. Dobar je odabir za uređenje prostorija u kojima vježbate, ili u prostorijama za učenje.

 

Ljubičasta boja povezuje se s romantikom i razigranošću. Uvijek izgleda moderno i luksuzno. U različitim kombinacijama, dobar je izbor za dnevne boravke, odlično izgleda u kupaonicama i kuhinjama, a zbog svoje povezanosti s romantikom, dobro funkcionira u spavaćim sobama.

 

Crvena je vrlo jarka i dramatična, boja strasti i romantike. Najsigurnije ju je zadržati u detaljima, i s njome ne pretjerivati, te na taj način dati prostoru akcent. Dobar odabir u prostorijama u kojima vježbate jer potiče na akciju, ili u blagovaonicama jer povećava apetit. Obavezno je izbjegavati u malim i tamnim prostorijama.

 

Žuta je vedra, topla i optimistična boja. Zbog svoje upečatljivosti često se koristi za detalje, dekoracije, jastučiće, pojedine komade namještaja ili pak dijelova prostorije koje želite naglasiti.

 

Narančasta je topla i energična boja, snažno povezana s ambicijama i novim fazama u životu, te sa dobrim raspoloženjem i toplinom. Puno bolje funkcionira u detaljima nego na velikim površinama. Prvi je izbor za uređenje prostorija koje se koriste za slavlja ili samo jednostavna slavlja kod kuće.

Čitajte naš blog

Što čini kuhinju dobrom kuhinjom?

Što čini kuhinju dobrom kuhinjom?

Jelena Galekovic

Utjecaj boja na percepciju prostora

Utjecaj boja na percepciju prostora

Jelena Galekovic

Više